FacebookInstagramTwitterContact

 

2 Suspek Penyeludupan Berjaya Diberkas           >>           Convocation Festival 2022           >>           Convocation Festival 2022           >>           Daily Status On The COVID-19 New Normal           >>           Daily Status On The COVID-19 New Normal           >>           Doa Kesyukuran Ceremony           >>           Leadership Executive Programme           >>           Retired Officers And Staff Feted           >>           Hijrah New Year Celebration           >>           Doa Kesyukuran and Appreciation Ceremony           >>          

 

SHARE THIS ARTICLE
REACH US


GENERAL INQUIRY

[email protected]

 

ADVERTISING

[email protected]

 

PRESS RELEASE

[email protected]

 

HOTLINE

+673 222-0178 [Office Hour]

+673 223-6740 [Fax]

 Upcoming Events

Prayer Times


The prayer times for Brunei-Muara and Temburong districts. For Tutong add 1 minute and for Belait add 3 minutes.


Imsak

: 04:46AM

Subuh

: 04:56AM

Syuruk

: 06:17AM

Doha

: 06:40AM

Zohor

: 12:26PM

Asar

: 03:43PM

Maghrib

: 06:34PM

Isyak

: 07:46PM

 The Business Directory


 

 In The Court


  Home > In The Court


Dihukum Penjara, Denda Akibat Mencuri


 


 August 5th, 2022  |  11:08 AM  |   259 views

BANDAR SERI BEGAWAN

 

Seorang lelaki dijatuhkan hukuman penjara 42 bulan dan denda BND3,000 atas kesalahan curi.

 

Mahkamah Perantaraan menjatuhkan hukuman penjara tambahan tiga bulan ke atas defendan, Shambri bin Haji Tunjul, 41 tahun jika gagal membayar denda tersebut.

 

Defendan pada awalnya menafikan tiga pertuduhan terhadapnya namun defendan berubah fikiran sebelum Timbalan Pendakwa Raya, Pengiran Hajah Nor 'Azmeena binti Pengiran Haji Mohiddin dan Timbalan Pendakwa Raya, Nur Hidayatul Aeny Alisah binti Haji Zullizam menamatkan kes perbicaraan.

 

Hakim Hajah Hazarena binti Pehin Orang Kaya Setia Jaya Dato Paduka Haji Hurairah dimaklumkan bahawa defendan bersama seorang lagi rakan sejenayah, pergi ke Kampung Kupang, Jalan Tutong pada jam 2.30 pagi, 6 Mac 2019 dan menaiki sebuah kenderaan dan berhenti di hadapan sebuah rumah di Kilometer 24.

 

Defendan turun dari kereta dan pergi mencari sesuatu untuk dicuri di perkarangan rumah tersebut dan menjumpai gergaji rantai lalu membawanya. Mereka kemudian ke rumah bersebelahan di Jalan Kerakas Payau dan menceroboh masuk ke perkarangan rumah tersebut. Rakan subahat defendan memasuki rumah ladang dan mendapati seseorang sedang tidur di dalamnya.

 

Dia memberitahu defendan mengenainya dan defendan pun memasuki rumah tersebut serta melarikan dua telefon bimbit dan satu 'power bank'.

 

Setelah keluar, mereka mencuri sebuah generator dan memasukkannya ke dalam kereta.

 

Mereka juga melihat sebuah van dalam garaj dan berniat untuk mencurinya.  Rakannya segera memandu van tersebut manakala defendan mengekori dari belakang. Kedua-duanya memandu menuju ke sebuah tempat di Kampung Sinarubai dan memindahkan kesemua barang yang dicuri ke dalam kenderaan mereka dan defendan memandu van yang dicuri itu sebelum mereka berpisah.

 

Pekerja rumah ladang yang sedang tidur ketika kecurian berlaku dikejutkan dengan bunyi enjin van. Beliau lalu memeriksanya dan menyedari ia telah hilang bersama-sama telefon bimbit dan 'power bank' dari rumah tersebut. Pekerja berkenaan segera membuat laporan polis.

 

Sementara itu, pemilik rumah di Kampung Kupang menyedari gergaji rantai miliknya hilang lalu memeriksa CCTV.

 

Menerusi rakaman CCTV, kedua-duanya didapati memasuki perkarangan rumah mangsa dengan kenderaan mereka.

 

Pemilik rumah tersebut lalu menyerahkan rakaman itu kepada pihak polis dan membantu dalam siasatan yang membawa kepada penahanan kedua-duanya.

 

Rakan subahat defendan serta merta mengaku bersalah apabila mereka dihadapkan di mahkamah dan dijatuhkan hukuman.

 


 

Source:
Ihsan PELITA BRUNEI

by PELITA BRUNEI

 

If you have any stories or news that you would like to share with the global online community, please feel free to share it with us by contacting us directly at [email protected]

 

Related News


Sabah Bersatu Wants To Contest Six Seats Won By Its Mps

 2022-08-11 10:59:59

China Says Taiwan Military Drills Are Over After Pelosi Visit

 2022-08-11 11:29:54

Australia’s Top Lender Loses Last Buy Rating On Cautious Outlook

 2022-08-11 11:59:10