FacebookInstagramTwitterContact

 

2 Suspek Penyeludupan Berjaya Diberkas           >>           Convocation Festival 2022           >>           Convocation Festival 2022           >>           Daily Status On The COVID-19 New Normal           >>           Daily Status On The COVID-19 New Normal           >>           Doa Kesyukuran Ceremony           >>           Leadership Executive Programme           >>           Retired Officers And Staff Feted           >>           Hijrah New Year Celebration           >>           Doa Kesyukuran and Appreciation Ceremony           >>          

 

SHARE THIS ARTICLE
REACH US


GENERAL INQUIRY

[email protected]

 

ADVERTISING

[email protected]

 

PRESS RELEASE

[email protected]

 

HOTLINE

+673 222-0178 [Office Hour]

+673 223-6740 [Fax]

 Upcoming Events

Prayer Times


The prayer times for Brunei-Muara and Temburong districts. For Tutong add 1 minute and for Belait add 3 minutes.


Imsak

: 04:46AM

Subuh

: 04:56AM

Syuruk

: 06:17AM

Doha

: 06:40AM

Zohor

: 12:26PM

Asar

: 03:43PM

Maghrib

: 06:34PM

Isyak

: 07:46PM

 The Business Directory


 

 Bahasa Melayu


  Home > Bahasa Melayu


Kereta Terbabas, Mangsa Selamat


 


 August 6th, 2022  |  10:15 AM  |   99 views

BANDAR SERI BEGAWAN

 

Sebuah kemalangan telah berlaku berdekatan lampu isyarat Junjungan menuju ke Lumapas, kelmarin.

 

Seramai empat orang anggota bomba dari Balai Bomba Sungai Kebun yang diketuai oleh ABK 560 Haji Ali bin Haji Md. Noor dikerahkan ke insiden kemalangan kereta pada jam 6.18 petang.

 

Setibanya di lokasi kejadian, didapati sebuah kereta telah kemalangan dan terbabas di kawasan longkang. Namun mangsa telah pun keluar sebelum pihak bomba sampai.

 

Anggota bomba segera memberikan bantuan dengan mengangkat mangsa menggunakan 'stretcher' dan tangga 'extension' sebagai titian untuk menyeberangi longkang.

 

Mangsa kemudiannya diserahkan kepada pihak perubatan bagi tindakan selanjutnya.

 

Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP) menyarankan kepada para pengguna jalan raya agar sentiasa memastikan kenderaan mereka dalam keadaan baik dan selamat secara keseluruhannya sebelum digunakan seperti memastikan tidak ada sebarang kebocoran dan pam yang boleh menyebabkan pengaliran cecair mudah terbakar pada enjin blok yang panas atau sistem elektrik.

 

Di samping itu, para pengguna jalan raya dinasihatkan untuk mematuhi peraturan lalu lintas dan jangan memakan ubat-ubatan yang boleh menyebabkan mengantuk jika hendak memandu.

 

Sehubungan ini, JBP ada menyediakan pelbagai program seperti Kursus Life Saver 995, Kursus Fire Marshal dan Taklimat Keselamatan Kebakaran bagi meningkatkan pengetahuan mengenai pelbagai aspek keselamatan semasa menangani kecemasan serta mengetahui tatacara yang betul penggunaan alat pemadam api.

 

Jika berlaku sebarang insiden kecemasan hendaklah berhubung terus ke Pusat Gerakan JBP melalui talian kecemasan JBP 995 dan berikan maklumat yang tepat.

 


 

Source:
Ihsan PELITA BRUNEI

by PELITA BRUNEI

 

If you have any stories or news that you would like to share with the global online community, please feel free to share it with us by contacting us directly at [email protected]

 

Related News


Sabah Bersatu Wants To Contest Six Seats Won By Its Mps

 2022-08-11 10:59:59

China Says Taiwan Military Drills Are Over After Pelosi Visit

 2022-08-11 11:29:54

Australia’s Top Lender Loses Last Buy Rating On Cautious Outlook

 2022-08-11 11:59:10