FacebookInstagramTwitterContact

 

Weather Update for Brunei Darussalam           >>           National Weather Briefing           >>           Digital Innovation Profile Co-Creation Workshop           >>           Cultural Research Methodology Workshop           >>           TAP & SCP Savings for Financial Year 2021-2022           >>           Berkenan Hantar Perutusan Tahniah           >>           Perutusan Tahniah Sempena Day Of German Unity           >>           Kumpulan Kedua Skuad B-17 Negara Berlepas Ke Uzbekistan           >>           MoUTingkatkan Kerjasama, Perkongsian Pengalaman           >>           Awangku Mohd. Syakir Ungguli Kejohanan Golf Amal Pusat Ehsan Ke-22           >>          

 

SHARE THIS ARTICLE
REACH US


GENERAL INQUIRY

[email protected]

 

ADVERTISING

[email protected]

 

PRESS RELEASE

[email protected]

 

HOTLINE

+673 222-0178 [Office Hour]

+673 223-6740 [Fax]

 Upcoming Events

Prayer Times


The prayer times for Brunei-Muara and Temburong districts. For Tutong add 1 minute and for Belait add 3 minutes.


Imsak

: 04:40AM

Subuh

: 04:50AM

Syuruk

: 06:07AM

Doha

: 06:30AM

Zohor

: 12:10PM

Asar

: 03:23PM

Maghrib

: 06:11PM

Isyak

: 07:20PM

 The Business Directory


 

 Bahasa Melayu


  Home > Bahasa Melayu


Kongsi Amalan Terbaik Dalam Membuat Perubahan


 


 August 11th, 2022  |  10:36 AM  |   130 views

BERAKAS

 

Beberapa sesi perkongsian, perbincangan interaktif dan bengkel dianjurkan sebagai pengisian pada hari kedua Konvensyen Hari Belia 2022 yang berlangsung di Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas.

 

Dalam 'Sesi Bimbingan Hidup: Mendapatkan Semula Keyakinan dan Mengejar Impian Terbesar Awda' (Life Coaching Session – Regain Your Confidence And Pursue Your Biggest Dream) yang disampaikan oleh pakar undangan dari Republik Singapura, Mizi Wahid, antara lain menyeru para belia dan generasi muda untuk melaksanakan komitmen bagi membuat perubahan yang lebih bermakna dan bernilai untuk diri sendiri.

 

Menurutnya, jika kita mahu merubah kehidupan yang lebih baik, ia bermula dengan membuat keputusan / komitmen untuk berubah.

 

Nilai diri kita jelasnya diperolehi daripada kebolehan yang dinilai sendiri, prestasi dan Self-Talk dan ia bukannya datang daripada pelbagai faktor luaran seperti layanan orang lain (pembulian) ataupun kurang diberi pengiktirafan.

 

Untuk itu tambahnya, kita perlu menerima diri kita sendiri walau dalam apa juga keadaan pun.

 

Beliau seterusnya menyatakan, untuk mengukur nilai diri sendiri, kita hanya perlu melihat siapa orang-orang yang selalu di sekeliling kita, apa yang kita lakukan dan ingin capai serta bagaimana penampilan diri kita.

 

Tambahnya, ada beberapa cara untuk meningkatkan keyakinan diri antaranya ialah bergaul dengan orang-orang yang optimis, menyedari pelbagai kualiti terbaik awda, meningkatkan penampilan diri, menggunakan bahasa yang memberikan inspirasi, menjadi kawan yang baik kepada orang lain, membayangkan kejayaan dan kurangkan kerisauan.

 

Beliau juga mengongsikan pelbagai langkah praktikal ke arah membina keyakinan, iaitu dengan sentiasa berpakaian kemas, menjaga kebersihan diri, berdiri tegak, berjalan dengan tujuan, selalu senyum dan lantang mengeluarkan suara.

 

Muhammad Tarmizi bin Abdul Wahid atau lebih dikenali sebagai Mizi Wahid merupakan Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Safinah Holdings Pte. Ltd., iaitu sebuah organisasi Islam moden dan progresif yang menjalankan pelbagai acara mengenai pelbagai isu kontemporari yang dihadapi oleh masyarakat pada hari ini.

 

Turut hadir mendengarkan sesi perkongsian tersebut, Setiausaha Tetap (Kebudayaan), Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS), Pengiran Haji Mohd. Hasnan bin Pengiran Haji Ali Hassan; Setiausaha Tetap (Kemasyarakatan), KKBS, Dayang Hajah Nor Ashikin binti Haji Johari; Setiausaha Tetap (Kebeliaan), KKBS, Awang Haji Zakaria bin Haji Serudin; serta para pegawai kerajaan termasuk para belia daripada pelbagai latar belakang.

 

Konvensyen Hari Belia 2022 bertujuan untuk menjadi wadah pertemuan para intelektual, penggiat aktiviti (mengikut bidang), belia, profesional, usahawan dalam sama-sama membincangkan pelbagai isu semasa serta berkongsi amalan terbaik dan kemahiran.

 


 

Source:
Ihsan PELITA BRUNEI

by PELITA BRUNEI

 

If you have any stories or news that you would like to share with the global online community, please feel free to share it with us by contacting us directly at [email protected]

 

Related News


Bung Moktar Hoping For Mutual Gains In BN-GRS Cooperation In GE15

 2022-10-03 15:51:17

Indonesia: At Least 125 Dead In Football Stadium Crush

 2022-10-03 13:13:14

Credit Suisse Risk Gauge At Record High, Shares Hit New Low

 2022-10-03 16:47:21