FacebookInstagramTwitterContact

 

People's Representatives Invite People To Traffic Orderly           >>           Grand State Maulidur Rasul Procession In Miri To Involve 7,600 Participants           >>           All Except Three Sabah Districts Record New Infections           >>           Việt Nam Welcomes 1.87 Million Foreign Visitors In First Nine Months, Mostly From Asia           >>           Việt Nam Welcomes 1.87 Million Foreign Visitors In First Nine Months, Mostly From Asia           >>           Attapeu Municipality Flooded           >>           Elon Musk Asked To Provide Satellite Internet For Myanmar Fight Against Junta           >>           PH Ranks 59th At GII 2022, Still Recognized As An ‘Extraordinary Upward Mover’ – DOST           >>           Former KPK Officials To Defend Sambo, Wife Against Premeditated Murder           >>           Lower Electricity Tariffs From October To December After 6 Consecutive Hikes           >>          

 

SHARE THIS ARTICLE
REACH US


GENERAL INQUIRY

[email protected]

 

ADVERTISING

[email protected]

 

PRESS RELEASE

[email protected]

 

HOTLINE

+673 222-0178 [Office Hour]

+673 223-6740 [Fax]

 Upcoming Events

Prayer Times


The prayer times for Brunei-Muara and Temburong districts. For Tutong add 1 minute and for Belait add 3 minutes.


Imsak

: 04:41AM

Subuh

: 04:51AM

Syuruk

: 06:08AM

Doha

: 06:30AM

Zohor

: 12:11PM

Asar

: 03:23PM

Maghrib

: 06:13PM

Isyak

: 07:22PM

 The Business Directory


 

 Bahasa Melayu


  Home > Bahasa Melayu


Masjid Hassanal Bolkiah Sambut Jubli Emas 50 Tahun


MENTERI Hal Ehwal Ugama, Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Othman (kiri) menyampaikan cenderamata kenang-kenangan kepada salah seorang kakitangan yang pernah berkhidmat di Masjid Hassanal Bolkiah Pekan Tutong. Oleh : Hajah Siti Zuraihah Haji Awang Sulaiman Foto : Haji Masmaleh Haji Mohd. Ali CERAMAH Khas disampaikan oleh Penolong Pensyarah, Fakulti Usuluddin, Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA), Awang Mohd. Khairul Nazif bin Haji Awang Damit. MENTERI Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr. Awang Haji Zulkarnain bin Haji Hanafi (tengah) semasa hadir selaku tetamu kehormat di majlis tersebut. Kementerian Kewangan raikan Awal Tahun Hijrah BANDAR SERI BEGAWAN, Khamis, 6 Oktober. - Seorang Muslim yang ingin berhijrah dalam menuju ketakwaan secara mulia dan indah, pertama sekali dia mestilah menjalani langkah mu'ahadah yang bermaksud perjanjian dengan Allah Subhanahu Wata'ala. Perkara tersebut antara yang dijelaskan oleh penceramah jemputan dari Kementerian Hal Ehwal Ugama, Awang Mohd. Yusof bin Haji Abdul Majid semasa Majlis Sambutan Awal Tahun Hijrah 1438 bagi Kementerian Kewangan dan jabatan-jabatan di bawahnya di Dewan Teater, Bangunan Kementerian Kewangan, Jalan Commonwealth Drive, di sini. Dalam ceramah khas yang bertajuk 'Pengajaran Dalam Memperjuangkan dan Mempertahankan Keimanan', Awang Mohd. Yusof seterusnya menambah, langkah kedua pula ialah dengan menanamkan sifat mujahadah, iaitu sifat bersungguh-sungguh dalam melakukan sesuatu yang diperintahkan oleh Allah Subhanahu Wata'ala. Langkah ketiga pula terangnya, ialah muraqabah yang bermaksud perasaan sentiasa adanya Allah Subhanahu Wata'ala bersama dengan diri seorang mukmin sehingga dengan kesedaran ini mendorong manusia sentiasa rajin melaksanakan perintah dan menjauhi larangan-Nya. Hadir selaku tetamu kehormat majlis ialah Pemangku Menteri Kewangan, Yang Mulia Dato Paduka Dr. Awang Haji Mohd. Amin Liew bin Abdullah. Terdahulu itu, majlis dimulakan dengan bacaan Surah Al-Fatihah serta ayat-ayat suci Al-Quran dan disusuli dengan ucapan alu-aluan daripada Pemangku Pengarah Urusan Tabung Amanah Pekerja (TAP), Dayang Suraya binti Haji Jaidin, selaku Pengerusi Majlis berkenaan. Hadir sama, Setiausaha Tetap, Pemangku Setiausaha Tetap, Timbalan Setiausaha Tetap, ketua-ketua jabatan dan bahagian, pegawai dan kakitangan Kementerian Kewangan dan jabatan-jabatan di bawahnya. Majlis Sambutan Awal Tahun Hijrah pada tahun ini dikelolakan oleh TAP. Lakukan amal ibadat

 


 October 8th, 2016  |  10:35 AM  |   2467 views

TUTONG

 

Jumaat, 7 Oktober. - Masjid Hassanal Bolkiah Pekan Tutong menyambut Sambutan Jubli Emas 50 Tahun dengan Majlis Khatam Al-Quran di masjid tersebut, Pekan Tutong, di sini.

 

Hadir selaku tetamu kehormat ialah Menteri Hal Ehwal Ugama, Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Othman.

 

Acara khatam dimulakan dengan bacaan Surah Al-Fatihah yang diketuai oleh tetamu kehormat, dan diteruskan dengan bacaan surah-surah lazim, takhtim, tahlil, dan doa khatam.

 

071016 JUBLI SYIAR-1

MENTERI Hal Ehwal Ugama, Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Othman hadir selaku tetamu kehormat pada majlis tersebut.

 

Majlis diserikan dengan penyampaian cenderamata kenang-kenangan kepada 14 orang bekas pegawai dan kakitangan yang pernah berkhidmat di Masjid Hassanal Bolkiah Pekan Tutong.

 

Doa Selamat dan Doa Kesyukuran sempena Sambutan Jubli Emas 50 Tahun Masjid Hassanal Bolkiah Pekan Tutong telah dibacakan bagi memberkati majlis.

071016 JUBLI SYIAR-4

AHLI Jawatankuasa Takmir Masjid Hassanal Bolkiah Pekan Tutong, Jemaah Masjid, Kumpulan Belia Beliawanis dan kumpulan Muslimah Masjid Hassanal Bolkiah Pekan Tutong yang menyertai Majlis Khatam tersebut.

 

Masjid Hassanal Bolkiah Pekan Tutong yang telah didirikan sejak sekian lama menerima pengiktirafan dan diraikan penubuhannya yang genap umur 50 tahun sekali gus membuktikan fungsi dan peranan masjid yang bukan sahaja sebagai rumah Allah untuk tempat beribadah, tetapi lebih dari itu ia sebagai institusi yang menyalurkan dan menyebarkan syiar Islam yang kukuh dan berkembang di negara ini.

 

Sambutan Jubli Emas ini menjadi satu tanda kejayaan dan kebangaan jemaah bagi Masjid Hassanal Bolkiah Pekan Tutong untuk mengenang kejayaan perkembangan masjid untuk dijadikan sebagai ristaan sejarah yang berpanjangan bagi generasi masa kini mahupun generasi yang akan datang.

071016 JUBLI SYIAR-8

BERGAMBAR ramai bersama tetamu kehormat.

Juga hadir ialah Timbalan Menteri Hal Ehwal Ugama, Yang Mulia Dato Paduka Awang Haji Abdul Mokti bin Haji Mohd. Daud; pegawai-pegawai kerajaan, pegawai hal ehwal Masjid, imam imam dan bilal-bilal di daerah Tutong, penduduk kawasan pekan Tutong, Jemaah Masjid, muslimah dan belia beliawanis.

 

Peserta membaca Al-Quran sehingga khatam Al Quran 30 juzuk adalah terdiri daripada Ahli Jawatankuasa Takmir Masjid Hassanal Bolkiah Pekan Tutong, Jemaah Masjid, Kumpulan Belia Beliawanis dan kumpulan Muslimah Masjid Hassanal Bolkiah Pekan Tutong.

 


 

Source:
Ihsan PELITA BRUNEI

by Ak. Syi'aruddin Pg. Dauddin

 

If you have any stories or news that you would like to share with the global online community, please feel free to share it with us by contacting us directly at [email protected]

 

Related News


All Except Three Sabah Districts Record New Infections

 2022-09-30 15:00:05

Abortion: India Supreme Court Says Amended Law To Cover Single Women Too

 2022-09-30 13:39:20

Asian Equities Slide As Global Selloff Deepens: Markets Wrap

 2022-09-30 11:46:49